Vorige week hoorde ik het verhaal over Lea*, een van onze vaste bezoekers. Ze was uit het ziekenhuis was ontslagen en moest binnen anderhalf uur vertrekken. Maar hoe dan?

Een verpleegkundige belt naar Goud van Noord dat ze diezelfde ochtend om 11.00u overgeplaatst moest worden naar verpleeghuis.

 

Lea heeft geen geld voor een taxi. Of onze buurtpastor Bram Robbertsen geld kan brengen voor een taxi of vervoer kan regelen.

Gelukkig vonden we een van onze vrijwilligers bereid om haar met de auto op te halen en naar het verpleeghuis te brengen.

armoede maakt het leven zeker niet eenvoudiger.

 

Het laat opnieuw zien hoe belangrijk een plek als onze Huiskamer is voor mensen die geen mens hebben.

 

Bedankt lieve #donateurs, bedankt #StichtingEzer, #FondsFranciscus, #SintLaurensfonds, #StichtingRotterdam, #KerkinActie #DiaconieRotterdam

 

* Lea is een gefingeerde naam.

https://www.linkedin.com/posts/marijevanderknaap_integratie-goudvannoord-verbindingstheater-activity-6793160259620900864-QnVN/ 

Met welk voorwerp zou jij iets over jezelf willen vertellen?

“Toen mijn kindje grote problemen met zijn tandjes kreeg, besefte ik pas hoe belangrijk tandenpoetsen is.

Nu ben ik als moeder van 3 kleine kinderen, veel meer aan het tandenpoetsen.” vertelde de Afrikaanse moeder met het rode tanden gebitje in haar handen wanneer ze zichzelf presenteerde.

In mijn theater trainingen ben ik nieuwsgierig naar ieders eigen verhaal. Alles groeit als het aandacht krijgt, zo is dat ook met mensen. Mooi hoe ieder zichzelf voorstelde doormiddel van een voorwerp. Daar waar de deelnemers uit zes verschillende landen kwamen, spraken we nu één verbindende taal, namelijk die van het hart.

Naast het samen lachen durfden we ook samen te huilen.

Zo vielen verschillen weg en even waren we gewoon mens.

En ontstond er meer ruimte om van elkaar te leren.

Ranfar Kouwijzer predikant-directeur van de Pauluskerk was gisteren bij ons om uit te wisselen, elkaar beter te leren kennen én om te kijken waar we elkaar kunnen versterken. Twee diaconale organisaties in Rotterdam die geloven in samenwerking. Samenwerken om het verhaal van de mensen die we dagelijks ontmoeten door te vertellen.

Dat er zoveel mensen aan de rand van onze samenleving terecht (dreigen te) komen heeft ons allemaal iets te zeggen.

Goud van Noord is altijd op zoek naar mogelijkheden om iedereen de kans te geven mee te doen op zijn of haar manier. Wordt vervolgd!

Corona heeft ook zo zijn voordelen. Juíst tijdens de verzwaarde lockdown maakten de deelnemers aan ons gezinsproject Helden van het Oude Noorden kennis met nieuwe manieren om digitaal te communiceren.

Een deel van ons programma werd immers digitaal aangeboden in de afgelopen maanden.

Je kijkt hier naar een gesprek over waarom op tijd komen zo belangrijk is voor veel mensen, waarom afspraken belangrijk zijn én waarom je soms toch beter eerlijk kan zijn dan beleefd tegen je baas.

Dat hier vanuit verschillende culturen heel verschillend naar gekeken wordt wisten we al. Door van gedachten te wisselen ontstond een mooi palet aan wijsheden, gebruiken, normen, waarden en ervaringen.

Go Helden!

Mooi om te zien hoe de vrouwen steeds vaker zelf met ideeën komen voor de dinsdagochtend. Wij geven hen graag de ruimte!

Maskertjes maken, paaseieren schilderen, pasteitjes, Marokkaanse gerechten en fruit. Van vrouwen vóór vrouwen.

Dan hebben we het nog niet eens over de groep vrouwen die bij elkaar komt met coach #MargrietdeRijk om te werken aan concrete stappen. Er is weer plaats nu er 2 vrouwen een betaalde baan vonden en een ander een opleiding gestart is :).

V-Power maakt haar naam waar want staat voor Vrouwenkracht, Verbindingskracht & Vriendinnenkracht,

Go ladies!

V-Power wordt mogelijk gemaakt door #Oranjefonds #MaatschappijvanWelstand #KNR #Kansfonds en hopelijk krijgen we binnenkort ook positief bericht van #GemeenteRotterdam op onze subsidieaanvraag.

Wat waren we blij dat we toch iets konden organiseren tijdens de donkere dagen. Kerst hoefden we niet ongemerkt voorbij te laten gaan.

Gelukkig maar, het zijn de dagen die we onze bezoekers niet graag alleen laten slijten.

Samen met onze vrienden van Goud hebben we genoten van mooie ontmoetingen, het Kerstverhaal, lekker eten, gezelligheid en de kerstgedachte.

Kerst vierden we dit jaar in drie time-slots. De kleine groepjes, de anderhalve meter, mondkapjes en de wat lagere temperaturen vanwege de ventilatie mochten de pret niet drukken.

@ Netwerk DAK, dank voor jullie royale financiele ondersteuning! Mede dankzij jullie betrokkenheid denken we met warme gevoelens terug aan Kerst 2020!

Wat krijg je als je een idee van onze gebiedsadviseur jeugd x een bijdrage van de zes wijkraden in Noord x meer dan 20 rolcontainers vol levensmiddelen x de vrachtwagen van het Pakhuys x heel wat rollen tape x goodwill van de lokale ondernemers x 400 handgeschreven kaarten x 400 dozen x zoveel helpende handen van Goud doet?

Precies ja!

400 kerstpakketten voor gezinnen in Rotterdam Noord die wel een extraatje kunnen gebruiken.

Eerlijk gezegd waren we er nog niet helemaal gerust op vrijdagavond.. Gaat het ons wel lukken om ze op tijd gevuld te krijgen? En toen de verzwaring van de lockdown. Maar het is gelukt! En hoe!

Het waren prachtige dagen waar zoveel mensen bereid waren om te helpen waar nodig. Onze bezoekers, een flinke groep vrijwilligers en als klap op de vuurpijl een groep cliënten van Pameijer die de klus afmaakten te gast in onze Huiskamer.

Wat kunnen we veel als we samenwerken.. Samen is goud!

Wat als er een werkbezoek gepland staat bij Goud van Noord ter ere van  Helden van het Oude Noorden met wethouder Michiel Grauss? Super toch?

Wat als dat werkbezoek digitaal moet vanwege Corona?

 

A. Wat een tegenvaller

B. Wat een mogelijkheid

 

Goud koos voor B en vanmiddag was het zo ver.

Na een welkom gaf onze beheerder Robin een rondleiding door ons pand. Terecht want hij heeft met zijn twee rechterhanden al heel veel tijd gestoken in kluswerk!

Weet jij een mooie betaalde baan voor deze fantastische klusjesman laat het ons weten!

Vervolgens vertelden we het verhaal van Goud over vertrouwen, samen sterk, bruggen bouwen, mogelijkheden en onverwachte ontmoetingen. Wat leren we veel van al die mensen die niet van opgeven weten. Tegelijk maakt de manier waarop we onze samenleving georganiseerd hebben het hen wel heel moeilijk om vol mee te doen. Dat is wel wat ze willen ‘meedoen’!

De maatjes en gezinnen deden natuurlijk mee en lieten zien hoe waardevol hun samenwerking is. Maatje Remko zei het zo: ‘ik ben ervan geschrokken hoe complex het leven hier is als je weinig geld hebt’.

Niemand kan alles, maar samen kunnen we wel veel meer! Vanmiddag raakte de wereld van beleid en bestuur die van de Helden en dat stemt ons hoopvol.