Een jaar geleden maakte ik bewust de overstap van het ruimtelijk naar het sociaal domein. Als adviseur in de programmering van leefgebieden merkte ik namelijk steeds vaker dat de plannen waaraan ik werkte een te beperkt en vaak vertekend beeld gaven van hoe de stad daadwerkelijk in elkaar zit. De context waarin een gebied werd ontwikkeld, kreeg naar mijn idee te weinig aandacht—net als de uiteenlopende belangen van de mensen die er uiteindelijk samen zouden moeten leven. Vooral in gemengde leefgebieden, waar ook sociale huur onderdeel van de plannen was, werd dat samenleven lang niet altijd gezien als een gedeelde verantwoordelijkheid. Dat gaf mij een vervreemd gevoel van onrechtvaardigheid.

Ik realiseerde me dat als ik echt wilde bijdragen aan een leefbare stad voor iedereen, ik uit mijn eigen bubbel moest stappen. Niet alleen professioneel, maar ook persoonlijk. Want hoe kon ik een stem geven aan doelgroepen buiten mijn vertrouwde omgeving, als ik in mijn eigen leven nauwelijks interactie met hen had gehad?

Het risico van culturele bubbels

Bewust en onbewust ontmoeten we mensen die op onszelf lijken. We trekken op met mensen die dezelfde afkomst, opleiding en inkomensniveau hebben. Het brengt ons gevoel van herkenbaarheid en comfort. Deze groepsvorming – culturele bubbels – ontstaan al vanaf onze kindertijd. Al op vroege leeftijd kies je een specifieke levensweg of deze wordt voor jou gekozen. Bijvoorbeeld op welke basisschool je terecht komt en welk onderwijsniveau je kunt volgen op de middelbare. Door deze vorm van gescheiden onderwijs kom je vanaf dat moment al niet zo snel meer andere kinderen tegen die niet dezelfde richting op zijn gegaan.

Ondanks dat leven met gelijkgestemden om je heen prettig is, liggen risico’s op de loer. Want wanneer je je enkel onder mensen begeeft die een vergelijkbare achtergrond hebben, en een vergelijkbaar leven leiden, vormt zich een risico voor sociale samenhang. Het werkt segregatie op basis van inkomen, opleiding en etniciteit in de hand. Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) zorgt het met elkaar in een bubbel leven ervoor dat we het moeilijk vinden om met anderen om te gaan en hen te kunnen begrijpen. Daarnaast versterkt het ook ongelijkheden, doordat de toegang tot het krijgen van kansen nog verder beperkt wordt.

“Stap één is om je bewust te zijn van de bubbel waarin je je bevindt” – Dana Feringa, lector Inclusieve Regio aan Fontys Hogeschool

De bubbel lekprikken

Onlangs publiceerde Triodos op hun website ‘De Kleur van Geld’ een artikel over de risico’s van culturele bubbels en hoe deze te doorbreken. Overheden en maatschappelijke organisaties kunnen hierin het voorbeeld geven, door het creëren van ontmoetingsplaatsen en gemengde leefomgevingen. Ook op individueel niveau kun je jouw bijdrage leveren door de bubbel lek te prikken en actief anderen te ontmoeten. 

  1. Bezoek openbare plekken: vrij toegankelijke plekken als de bibliotheek, een stadsplein of park brengt vaak verschillende sociaal-economische lagen samen. Ga hierheen als je op zoek bent naar nieuwe ontmoetingen.
  2. Klein beginnen: maak jezelf bewust van de bubbel waarin je leeft en zet een eerste stap om te verbinden met iemand anders – bijvoorbeeld door het groeten van een vreemde op straat of door een praatje te maken.
  3. Sporten: kies voor een sport waarbij veel verschillende achtergronden met elkaar mengen, zoals voetbal of rugby. Geen sportambities? Ook in het stadion ontstaan de meest interessante gesprekken met een buurman of -vrouw.
  4. Vrijwilligerswerk: kies voor een zinvolle tijdsbesteding naast je huidige werkzaamheden om jezelf in te zetten voor een ander die ondersteuning kan gebruiken.
  5. Je algoritme resetten: sociale media dragen stevig bij aan het verstevigen van jouw bubbel doordat het algoritme inspeelt op jouw interesses. Door deze te resetten kom je opnieuw in aanraking met verrassende content en nieuwe inzichten.
Gouden ontmoetingen

Door mijn werk als projectcoördinator bij Goud van Noord en als ondernemer bij Marvy Green heb ik iedere dag waardevolle ontmoetingen met mensen buiten mijn culturele bubbel. Op het eerste gezicht lijken er weinig overeenkomstigheden; een andere afkomst, woonomgeving, moedertaal, werkgeschiedenis, financiële situatie, leeftijd en een verschillende set aan uitdagingen die we hebben in ons leven. Als introvert vind ik het uitdagend om ‘zomaar’ een gesprekje aan te gaan en duurt een relatie opbouwen wat langer. Maar zodra we elkaar beter leren kennen, blijken we ook veel dingen gemeen te hebben. We vinden elkaar in onze intrinsieke waarden, de wil om ergens bij te horen, de kansen aangrijpen om mee te kunnen doen en de motivatie om onszelf in te zetten voor een ander.

De gesprekken leren mij hoe armoede eruit kan zien, wat het betekent om werkloos te zijn en hoe het voelt wanneer je je niet gezien of begrepen voelt. Deze inzichten pas ik toe en breng ik onder de aandacht vanuit de werkgerelateerde rollen die ik heb. Hierdoor kan ik niet alleen voor de belangen en het toekomstperspectief van mijn eigen kringen opkomen, maar ook voor die van anderen.

Het jaar 2024 stond voor Maakgoud in het teken van het testen en doorontwikkelen van onze sociale ondernemingen ‘Goede Thee’ en ‘Buurttuin Brigade’. Nét voor het eind van het jaar kunnen wij trots vertellen dat de webshop van onze eigen ‘Goede Thee’ in de lucht is en dat het vanaf nu mogelijk is om thee van Goud van Noord te bestellen via onze eigen webshop.

Smaak met impact

Binnen Maakgoud krijgen mensen die dromen van (weer) een betaalde baan de mogelijkheid om werkervaring op te doen, te bouwen aan zelfvertrouwen en nieuwe dingen te leren. Hierdoor ontstaat ook verantwoordelijkheidsgevoel en het gevoel van zingeving. Voor wie de route terug naar werk nog te vroeg of te ver is, wordt binnen Maakgoud ook zinvolle dagbesteding geboden. 

Wanneer je een slok neemt van Goede Thee, zul je ‘Smaak met impact’ proeven. Waarom? Omdat iedere thee die gekocht wordt, zorgt voor een frisse start en nieuwe kansen voor een mede-Rotterdammer. Onbenut talent wordt zichtbaar gemaakt doordat we daar bij Goud van Noord de ruimte voor geven. Dus; door simpelweg te genieten van een welverdiende kop thee, bied je iemand anders een nieuw perspectief. Lekker belangrijk, vinden wij!

Vrijwilliger Maakgoud vult zak met Goede Thee
Meedoen

Een bestelling van jou, een samenwerking met het bedrijf waar je werkt of een cadeautje voor iemand die je liefhebt helpt ons om Goede Thee bekend te maken bij een breder publiek. Hoe meer mensen ons leren kennen en Goede Thee willen uitproberen, hoe meer werk er zal zijn voor onze vrijwilligers. Wil je ons helpen met een grotere naamsbekendheid of heb je ideeën voor een mooie en duurzame samenwerking? Dan horen we graag van je.

Meer informatie

Je kunt hier meer lezen over Maakgoud of een e-mail sturen naar lieke@goudvannoord.nl

Pieter Wilson, Trainer Goud Academie

Mijn vingertoppen rusten op de toetsen van het toetsenbord, terwijl ik nadenk over een belangrijke vraag. Waarom doe ik wat ik doe? Wat is de betekenis ervan?

De toetsen onder mijn vingertoppen zijn van kunststof. Ze zijn waardevol, omdat ze onderdeel zijn van een groter geheel: mijn toetsenbord. Zonder hen zou het toetsenbord niet bruikbaar zijn.

Een hoger doel

Alles om mij heen lijkt een hoger doel te dienen. De tafel biedt mijn laptop een plek, en de tafelpoten ondersteunen de tafel. Alleen ik, als enige in deze kamer, kan denken dat ik voor mezelf kies, dat ik voor mezelf werk en leef. Daar word ik soms zelfs voor geprezen: ‘Goed dat je voor jezelf kiest’, hoor ik weleens. De vraag is niet: kies ik voor mezelf, maar meer: kies ik het goede?

‘Mijn twijfel heeft me gebracht waar ik nu ben.’

Pieter Wilson

Ik stel me voor dat de toetsen met elkaar in gesprek gaan. Sommige willen voor zichzelf kiezen en zijn het zat om vast te zitten op dezelfde plek. Ik hoop dat een wijzere toets, misschien de W, hen wijst op hun belang en unieke positie. Hun rol is om klaar te staan totdat mijn vingers ze gebruiken. 

Ik heb meer keuzes en mogelijke rollen dan de toetsen. Terwijl de toetsen vast op hun plek zitten, volg ik een pad dat ik kan veranderen. Soms twijfel ik over mijn rol en mijn pad. Gelukkig maar, anders zou ik niet kunnen groeien en zou ik nog vastzitten in mijn eerste baantje. Deze twijfel heeft me gebracht waar ik nu ben.

Het juiste pad

De vraag die steeds blijft: Hoe kan ik de samenleving en mijn gezin dienen? Als ik die vraag helder heb, weet ik dat ik op het juiste pad ben.

Geluk en voldoening komen om de hoek kijken wanneer we een hoger doel dienen dan onszelf. Ze zijn geen doel op zich, maar richtingaanwijzers die bevestigen dat we op het goede pad zijn.

Wist je dat we bij Goud echte taxateurs in ons midden hebben? Daarom organiseren we de komende weken een aantal kunst & kitsch-taxatiedagen in de Huiskamer.

Heb je thuis iets waarvan je altijd al wilde weten of het bijzonder is? Kom dan naar een van de gratis taxaties bij Goud van Noord. Eric en Gerard staan voor je klaar. Met hun expertise en jarenlange ervaring met taxeren kunnen zij iets goedop waarde schatten. Kom dus vooral langs op één van de bovenstaande data. We zien uit naar je komst!

Waar en wanneer

Op donderdag 30 januari, 27 februari, 27 maart en 24 april. Elke keer van 14.00 – 16.00 uur.
De Huiskamer van Goud van noord: Zwaanshals 287, Rotterdam

Voor meer informatie

Bel of mail : 010 467 86 00, info@goudvannoord.nl

Annemieke Riepma, Projectcoördinator

Hoe blijven we met elkaar in verbinding in een tijd en maatschappij waarin ontwikkelingen zich razendsnel opvolgen? Waarin social media, internet en informatie zich aan je opdringen en waarin wordt verwacht dat je dit bij kunt houden?

Veel mensen gaan mee in deze ontwikkelingen ondanks dat het veel van ze vraagt. Wel vragen ze zich af of we op deze manier door kunnen gaan en of we de verbinding met elkaar niet verliezen. Want dat laatste gebeurt helaas maar al te vaak.

Digitale vaardigheden

Veel mensen weten namelijk niet dat er ook een heel grote groep mensen is die hier helemaal niet in mee gaat. Toegang tot digitale middelen en informatie is zó vanzelfsprekend voor velen van ons dat we niet stilstaan bij het feit dat dit lastig kan zijn voor anderen. Dat heeft uiteenlopende oorzaken: geen geld voor een nieuwe laptop; niet opgegroeid zijn met digitale middelen; het niet beheersen van de Nederlandse taal of niet kunnen lezen of schrijven. 

Als je daar even over nadenkt dan zul je zien hoeveel impact dat heeft. Hoe open je je e-mails van de overheid, hoe vraag je je DigiD-code aan, hoe maak je geld over, hoe doe je je belastingaangifte, hoe vind je werk en hoe vind je het adres waar je je volgende afspraak hebt? En vervolgens, hoe los je het weer op als het fout gaat?

‘Ik hoop op een maatschappij waarin je de kans krijgt om te werken, ook als je bepaalde digitale vaardigheden nog moet oefenen.’

Annemieke Riepma

Het probleem is niet dat mensen het niet kunnen of het niet willen. Het probleem is dat we leven in een maatschappij waarin er geen tijd wordt genomen elkaar te ondersteunen. Een maatschappij waarin hoge verwachtingen zijn en waarin er van je wordt verwacht dat je meedoet, maar wel op bepaalde voorwaarden. Wat als deze verwachtingen niet realistisch zijn?

In het werk ontmoet ik veel mensen die maar al te graag mee willen doen, maar niet altijd weten hoe. Daarom ben ik heel blij met Goud Conn@ct. Het project van Goud van Noord dat hulpvragen oppakt en echt even de tijd neemt om naar mensen te luisteren. Zo is de huiskamer van Goud van Noord niet alleen een plek om te zijn, maar ook om geholpen te worden als het nodig is. Zo is de huiskamer een plek waar je je vraag neer kunt leggen en er even naar je geluisterd wordt. Ook hebben we sinds kort een Digitaal café waar je geholpen kan worden met al je digitale vragen.

Of het genoeg is? Helaas niet. Bij Goud van Noord hebben we een ontzettend gemotiveerd team van medewerkers en vrijwilligers dat zich inzet en stappen maakt. Veel andere organisaties doen dat met ons, maar meer is nodig. 

Ideale samenleving

Ik hoop namelijk op een maatschappij met meer ontmoeting, ook in een digitale samenleving. Een maatschappij waarin je de kans krijgt om te werken, ook als je bepaalde digitale vaardigheden nog moet oefenen. 

Een maatschappij waarin solliciteren niet alleen afhankelijk is van je goed geschreven sollicitatiebrief en waarin je niet in de problemen komt als je niet (goed) kunt lezen of schrijven. 

Een maatschappij waarin je niet meteen afgerekend wordt op een achterstallige betaling of een gemiste afspraak, maar waarbij eerst gevraagd wordt waarom het niet gelukt is en wat er dan nodig is. Een maatschappij waarin iedereen de kans krijgt zich te ontwikkelen, waarin we bij elkaar zien wat we wél kunnen. 

Is dat onrealistisch? Als het doel is om winst te maken en de economie zo snel mogelijk goed te laten lopen wel. 

Als het doel is om te werken aan een duurzame economie die op lange termijn beter functioneert, dan werk je aan een samenleving waarin er naar elkaar wordt omgekeken en waarin iedereen ondersteund wordt om vanuit eigen potentie bij te dragen. 

Zo werk je aan een samenleving van Goud. 

Wie droomt er niet van een vakantiehuisje in het buitenland? Ik in elk geval wel. En ik ken mensen die nog verder dromen. Vrienden Arnoud en Matthijs, bijvoorbeeld. Ze zijn sociale avonturiers met een missie: meer aandacht voor mensen met een krappe portemonnee. Zij geven hier zelf vorm aan door gratis vakanties aan te bieden.

In 2018 kochten ze een vervallen huis in Italië. Na vele weekenden en weken klussen met behulp van vrienden en bekenden was het huis klaar voor gebruik. Het hartelijke welkom in het dorp, het klussen met vrienden en bekenden en de gastvrijheid van dorpsgenoten deed hen zo goed, dat ze dit gevoel graag wilden delen met anderen. Zo kwamen ze op het idee hun huis beschikbaar te stellen voor mensen die niet op vakantie kunnen.

Deze mooie droom werd werkelijkheid. Ze richtten een stichting op om fondsen te kunnen werven, zodat kosten voor de reis naar Italië en de boodschappen gedekt zijn. Het lukte om fondsen enthousiast te krijgen met hun mooie idee. Daarnaast betalen mensen die het huisje boeken ook voor de mensen die dit niet kunnen bekostigen. Op deze manier kunnen elk jaar meerdere gezinnen met weinig financiële middelen en gratis gebruik maken van hun huis.

In het typisch Italiaanse dorpje Torrano komt de bakker nog elke dag brood brengen en zijn de mensen in het dorp ontzettend aardig en behulpzaam. Vakantie helpt je om even uit de sleur te komen en bij te tanken. Juist als je dagelijks tobt of je vanavond wel genoeg te eten hebt, is het fijn er even helemaal uit te zijn en bij te tanken in het mooie Italië.

Een dankbare gast vertelt: ‘Het huisje is helemaal compleet, alles is er. De buren zijn heel behulpzaam en geven tips over wat er te zien is in de buurt. We hebben een hele mooie tijd gehad met elkaar’. Een gouden koppel dus, deze Arnoud en Matthijs.

Lees meer over hun avonturen op www.stichtinghuismetimpact.nl

– Cora van Veelen

Ik heb nog nooit zo chic gegeten’ zei een van de jongens. Een avondje uit is niet vanzelfsprekend voor veel mensen.

Maar vorige week mochten we met acht gezinnen komen eten bij Mazars! Ze hebben heerlijk gekookt voor ons. Voor de kinderen waren er leuke activiteiten. Het sjoelen en schminken met glitters viel erg in de smaak bij de kids.

Heel erg bedankt voor deze leuke avond uit, Mazars en Present Rotterdam 💛

Cynthia Meevis, Projectleider en trainer Goud Academie

Waar denk jij aan als ik je vraag: Welke droom zou jij graag willen verwezenlijken? Waarschijnlijk gaan er gedachten door je hoofd als; ik zou graag op wereldreis willen, een grote villa of ik zou de directeur van mijn favoriete voetbalclub willen zijn.

Sinds een paar maanden ben ik betrokken bij Goud van Noord. Een warme plek in Rotterdam Noord waar elke dag hard gewerkt wordt om dromen te verwezenlijken. Nee, hier worden geen villa’s gebouwd of wereldreizen geboekt. De mensen die hier binnenkomen, hebben grote dromen. Maar deze bestaan vaak uit; ik wil elke dag een gezonde maaltijd voor mijn gezin kunnen maken. Of; ik zou graag al mijn rekeningen kunnen betalen, met het inkomen van een baan die mij voldoening geeft.

Los je armoede op door erover te lezen?

Deze prachtige mensen van goud worden helaas door de maatschappij bestempeld als ‘kansarm’. Door de overheid, de gemeente, een potentiële werkgever. Ik schrik ervan hoe dat op zoveel plekken ingebakken zit in onze samenleving.

In Nederland leeft een aanzienlijk deel van de bevolking onder de armoedegrens. Dit betekent niet alleen een gebrek aan financiële middelen, maar het heeft ook grote gevolgen voor de gezondheid van individuen en gemeenschappen. Van voedselonzekerheid tot beperkte toegang tot medische zorg; armoede manifesteert zich op vele manieren en heeft een directe invloed op de gezondheid van mensen.

In een onderzoek dat dit jaar werd gepubliceerd, bleek dat de bevolking die een bovengemiddeld inkomen heeft, het moeilijk vindt te begrijpen wat armoede precies inhoudt. De eerste reactie: we gaan er boeken over lezen.

Mooi om wat bewustwording te krijgen, maar lossen we daar echt iets mee op? Wat zou je wel kunnen doen? Vrijwilligerswerk! Loop eens mee met een organisatie die zich hier voor inzet, bijvoorbeeld.

‘Juist wanneer je je bewust bent dat er
een schaduw ís, ligt daar een kans voor verandering.’

Cynthia Meevis
De Goud Academie

Bij Goud van Noord gaan we nog een stapje verder. Niet alleen is er een warme huiskamer, worden mensen met elkaar in contact gebracht, en koken we samen. We starten nu ook een Academie: een leerplaats voor mensen van Goud, die zo op een veilige manier kunnen werken aan het verwezenlijken van hun droom.

Welke kwaliteiten zijn er in huis en aan welke vaardigheden kan gewerkt worden? Zo helpen we met sollicitatieskills en gespreksvoering, maar ook op het gebied van leefstijl zijn er mooie programma’s.

We focussen niet alleen op de dromen van volwassenen, maar ook op onze toekomst: kinderen. Met fonkelende sterrenroutes kunnen kinderen ontdekken waar hun talenten liggen.

Ook hebben we speciale, op maat gemaakte programma’s voor bedrijven en organisaties. Onze academie draait niet alleen op medewerkers, maar juist ook op vrijwilligers. Inspirerend om deze samensmelting van dichtbij te mogen meemaken.

Mijn droom

Rotterdam, een prachtige stad van diversiteit en dynamiek, maar ook een stad waar armoede een schaduw werpt op het potentieel van haar inwoners. Maar juist wanneer je je bewust bent dat er een schaduw ís, ligt daar een kans voor verandering.

Goud van Noord zet zich elke dag in om iedereen in het volle licht te zetten. En dat brengt me bij de droom die ik graag zou willen verwezelijken: een inclusief en gelijke samenleving.

Welke droom wil jij graag waarmaken? En wat wordt vandaag jouw eerste stap?

Gerlinda Robbertsen, zakelijk leider Goud van Noord

We waren een jaar of vijf geleden op zoek naar een naam. Een naam met een verhaal. Een naam die zou zeggen hoe we naar mensen kijken en wat we doen.

Het werd Goud van Noord, maar we zeggen meestal gewoon ‘Goud’. Goud omdat dat de manier is waarop we naar mensen kijken. Wie ben je, wat wil je en wat kan je? Wat bij voorbaat vast staat is: ‘Jij bent goud’.

Vertrouwen verliezen

Wie te vaak wordt aangesproken en afgerekend op wat (nog) niet lukt, verliest het vertrouwen in zichzelf en in de ander. Daarom draaien wij het om en beginnen we bij wie je bent en wat je in huis hebt. Vertrouwen krijgen, je mogelijkheden inzetten en bijdragen aan het grotere geheel maakt een verschil. Dat is wat nodig is om weer in beweging te komen, bij te leren, risico’s te nemen en je grenzen te verleggen.

‘De mensen die we zien hebben precies hetzelfde nodig als de rest van de mensheid: gezien en gehoord worden…’

Gerlinda Robbertsen
Gezien en gehoord worden

De mensen die we zien hebben precies hetzelfde nodig als de rest van de mensheid. Gezien en gehoord worden en de ruimte krijgen om er bij te horen en mee te doen. Er is voor ieder wel aanbod te vinden dat past of zelfs een complete route.

Het kan al beginnen met een wekelijkse wandeling op woensdagochtend, een uurtje zitten om je weg te vinden op de website van een fonds, taalles, leren debatteren of het oefenen van sollicitatiegesprekken met mensen uit het bedrijfsleven. Zo werken we aan kansen voor de toekomst en doe je intussen al volop mee.

Goud Academie

We zijn trots dat er nu een Goud Academie staat waar een team aan werkt dat overloopt van de ideeën en zich inzet om het beste in mensen naar boven te halen. Er is aanbod voor kinderen, gezinnen, volwassenen en zeker ook voor externe organisaties, want onze principes doen elk mens goed.

Waar dat toe kan leiden? Je gaat van ‘jij bent goud’ naar ‘wij zijn goud’ en dan kan het zomaar gebeuren dat dat leidt tot een Rotterdam van goud waar we ons elke dag voor inzetten.

Lieke van Wilpen, Projectleider Maakgoud

Werken en kunnen blijven werken heeft een positieve invloed op je gezondheid. Naast geld op je bankrekening biedt werk stabiliteit, structuur en zingeving. Wanneer je de ‘sweet spot’ kunt vinden tussen daar waar je passie ligt, waar je goed in bent en daar waar je geld mee kunt verdienen, kun je een groot verschil maken. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving.

Ongeveer een jaar geleden viel bij mij het kwartje. Na jaren in een andere stad gewerkt te hebben, voelde ik een sterk gevoel van heimwee naar Rotterdam. De stad waar ik inmiddels zeven jaar woon en zich het best laat omschrijven als ‘thuis’.

Door mijn betrokkenheid bij Goud van Noord en mijn ondernemerschap in de wijk werd het voor mij duidelijk dat mijn ‘roeping’ ligt bij het in balans brengen van de stad en mijn directe omgeving. Een stad als Rotterdam kent genoeg contrasten en uitdagingen die een grote stad vaak aangaan. Zo ook op het gebied van werk.

Bezuinigingen en minder begeleiding

Voor het tweede jaar op rij ontvangt Rotterdam te weinig geld van het Rijk om bijstandsuitkeringen te kunnen betalen. Vooral de mensen die in de bijstand terecht zijn gekomen en meer hulp nodig hebben dan anderen bij het vinden van een geschikte baan zullen hiervan de lasten ondervinden.

‘We creëren een fijne en veilige werkomgeving waar de innerlijke kracht van de deelnemers centraal staat.’

Lieke van Wilpen

Doordat wettelijk is vastgelegd wanneer je voor een uitkering in aanmerking komt en hoe hoog deze is, valt aan die knoppen niet te draaien. Het resultaat is: meer aandacht naar bijstandsontvangers die de grootste kans op werk hebben, zodat het aantal uitkeringen wordt verlaagd.

Eénderde van de bijstandsontvangers wordt op reactieve wijze geholpen. De vier gesprekken per jaar die zij met deze groep mensen hebben, zullen voorlopig niet meer plaatsvinden.

Maakgoud

Bij Goud van Noord leren we veel mensen kennen die dromen van (weer) een betaalde baan. Niet voor iedereen is dat direct binnen handbereik. Er is begeleiding nodig voor het leren van een taal, het vergroten van zelfvertrouwen, het leren van nieuwe vaardigheden of het opdoen van werkervaring.

Omdat wij geloven in de talenten en ideeën van de mensen van Goud als basis voor een duurzame werkinzetbaarheid is ‘Maakgoud’ ontstaan. Een project binnen Goud van Noord waarbij we mensen met een bijstandsuitkering de kans geven om middels verschillende sociale ondernemingen hun pad naar een betaalde baan te bewandelen. We creëren een fijne en veilige werkomgeving waar hun innerlijke kracht centraal staat.

Ruimte voor leren en proberen

Dit jaar staat de toekomstpotentie van de sociale ondernemingen centraal. We zijn van start gegaan met een eigen productlijn met thee en gaan aan de slag met Kintsugi (het met goud repareren van o.a. gebroken servies), een groenservice voor de wijk en Fietsen van Goud.

Samen met de ‘Goudmakers’ gaan we de meest kansrijke pilots omzetten naar een businesscase. We zijn op zoek naar mensen die willen meedoen aan Maakgoud. Voor wie de stap wil zetten zal goed worden begeleid en mag aansluiten bij het aanbod van onze Goud Academie. Ook voor wie een betaalde baan geen optie (meer) is, is welkom. Voor hen biedt Maakgoud een zinvolle tijdsbesteding.