Ons meerjarenplan staat en wij schrijven alleen een plan als we geloven dat het moet en dat het kan.

Om de doorontwikkelingen die beschreven staan in ons plan mogelijk te maken is het belangrijk dat we daar ruimte voor scheppen.

Ontwikkeling mag echter nooit ten koste gaan van ons werk en de kwaliteit hier en nu. Dat is precies de reden dat we als Goud kiezen voor twee zakelijk leiders. Een  ‘operationeel zakelijk leider’ en een ‘zakelijk leider organisatieontwikkeling’.

Deze laatste functie mag ik (Gerlinda) in de loop van het nieuwe jaar op me nemen en ik weet zeker dat ik daar al mijn ideeën, energie en creativiteit in kwijt kan!

Voor de operationeel zakelijk leider zijn we op zoek.

Check onze vacature hier

Ben jij iemand of ken jij iemand die het op het lijf geschreven is om mee te bouwen met Goud van Noord?

Laat van je horen!

We ontmoeten bij Goud zoveel mensen die mee willen doen en op zoek zijn naar plekken waar dat kan.

Meedoen betekent veel voor mensen. Het betekent dat je nieuwe mensen leert kennen, het betekent dat je gemist wordt als je er niet bent, het betekent dat je met een voldaan gevoel naar huis kunt gaan. Meedoen geeft zin aan je bestaan. Je hebt als mens andere mensen om je heen nodig om je toe te verhouden om tot je recht te komen.

Participatie is een woord dat veel gebruikt is in de politiek. Vaak was de strekking dat veel mensen niet mee wíllen doen en dat er gezocht moest worden naar manieren om hen toch zo ver te krijgen. Dat kan door te stimuleren of te sanctioneren. Daarmee werd participatie een beladen woord. Een woord met een verborgen agenda.

Goud wil een plek zijn waar ruimte is voor ieder mens en waar je mee kunt doen op een manier die bij jou past. Wij zeggen ‘jij bent goud’. Zo kijken we naar onze bezoekers, onze vrijwilligers, het team, het bestuur, onze partners. Welke plek past bij jou en wat wil je? Jouw doelen zijn onze doelen.

Mensen van Goud zijn het dromen niet verleerd. Vaak zijn hun dromen verrassend realistisch. Ze gaan over (vrijwilligers)werk, over opleiding, over het leren kennen van nieuwe mensen, over eerlijkheid, over gelijkwaardigheid en over samenwerking.

Met trots maken we onze plan voor de komende jaren openbaar. Je vindt het op onze website.

We kunnen het ook heel kort samenvatten tot ‘Iedereen doet mee!’

Een van onze oudere bezoekers heeft nooit eerder hulp gevraagd en meldt zich pas na weken voor de cadeaukaarten. Hij zegt: ‘Ik eet nog liever niet dan dat ik er om moet vragen’. Hij blijkt folder na folder door te spitten en loopt dan met zijn rollator een ronde door de stad om zijn boodschappen te halen. Anders gaat het simpelweg niet meer. ‘Ik heb het altijd alleen moeten doen.’ zegt hij. Nou, dat hoeft nu dus niet meer. Ik hoor de brok in zijn keel.

We horen bij Goud van Noord heel verdrietige verhalen en zien wanhopige mensen. Tegelijk verbaast hun veerkracht ons iedere keer opnieuw. Mensen kunnen vaak zoveel met weinig en het is vooral gezellig in de Huiskamer van Goud.

We zien mensen die lijden onder keuzes die anderen maken. Veel van hen zitten buiten hun schuld om met een groot probleem en komen niet langer rond.

Wachten op de regering die aan zet is om dingen recht te zetten levert weinig op. We gaan dus maar liever gewoon aan de slag en dat kan dankzij al de donaties die we al mochten ontvangen via deze actie en via onze website.

In totaal zitten we dankzij donaties van particulieren en kerken op bijna €13.000,- en dat stemt ons hoopvol. Gelukkig springen ook fondsen bij en kunnen we door!

Dat is het dubbele.. we zien de nood en het verdriet en tegelijk zien we mensen die bereid zijn om bij te springen en een stap extra te zetten voor een ander en dat maakt ons dan weer blij!
We zijn dankbaar dat we dankzij de giften die ons worden toevertrouwd mensen op een heel directe manier kunnen ondersteunen in wat nodig is. We geven alleen maar door wat we gekregen hebben.

Zo laten we zien wat er mogelijk is als we onze krachten bundelen.
Deze actie is zoveel meer dan cadeaukaarten. Deze actie is een ‘nee’ tegen de situatie zoals die is en een ‘ja’ voor de degene die het niet langer alleen redt. We ondersteunen nu 162 huishoudens en daar komen er nog een aantal bij. In totaal gaat het om 450 mensen voor wie we samen een verschil maken.

Dank aan al de vrijwilligers die bijspringen, de collega’s van SOL en ik ben zo trots op het team van Goud dat tot het uiterste gaat om er voor mensen te kunnen zijn.

Dank jullie wel namens al deze mensen!
Jij bent goud! Wij zijn goud!

Doe en deel je mee?

Dat komt doordat in de wijk bekend wordt dat we bonnen uitdelen voor de supermarkt in de wijk. We hebben in de afgelopen periode allemaal gezien dat boodschappen duurder worden en ook over de energieprijzen wordt veel gesproken.

We zien gezinnen die het niet meer redden. Moeders die geen luiers, groente, kleding of melk meer kunnen halen. Mensen praten daar liever niet over, maar nu dus toch.

Zolang Den Haag op zich laat wachten willen wij nu een verschil maken. We kiezen voor bonnen omdat mensen dan zelf kunnen kiezen wat ze willen halen en ook wat ze willen eten. Waardigheid is veel waard en die staat onder druk.

Natuurlijk kijken we ook breder en checken we of er meer nodig is, maar we willen nu vooral concreet, snel daadwerkelijk een verschil maken en voorkomen dat mensen niet genoeg te eten hebben en verstrikt raken in schulden die hen jarenlang zullen achtervolgen.

Iemand zei het gisteren zo: ‘Je probeert altijd met weinig te leven. Je doet je best en toch komt het niet goed.’

Het raakt mensen als we vertellen dat er donateurs achter ons staan die bereid zijn om met hen delen.

Doe en deel je mee? Samen is goud! Dank je wel alvast 🙂

 

Wil je op een andere manier meedoen? Laat het ons weten!

Onze nieuwsbrief staat weer vol moois lees hem hier 

Wat is ‘intergenerationele armoede’ toch een rottige term. Het klinkt als ‘is niks, wordt niks’ terwijl armoede echt niet in je genen zit. Tegelijk kunnen we moeilijk ontkennen dat het uitmaakt achter welke voordeur je opgroeit.

Wij van Goud zijn nogal dol op mensen met ideeën. Neem nou Ilse Kersing en Sinyee LamLam, studenten creative marketing.

Ze kloppen aan met de vraag of we in gesprek wilden rond het wicked problem van hun keuze: kinderarmoede. Natuurlijk willen we dat.

Deze jonge vrouwen hebben hun zaakjes duidelijk op orde want ze hadden alvast geconstateerd dat er in Rotterdam veel meer gebeurt voor kinderen dan voor tieners. Precies daarom besluiten ze te focussen op de tieners van 15 t/m 18 jaar.

We ontmoeten met regelmaat ouders die zich heel goed realiseren dat het hen onvoldoende lukt om hun kinderen te begeleiden bij hun school(werk) of het zoeken van een passende opleiding en baan. Vaak spelen taal en cultuur een belangrijke rol.

Niet zo lang geleden was er een workshop bij Goud waarbij iemand opmerkte ‘Ik wist niet dat het zo belangrijk is om oogcontact te maken.’ En ook het stellen van vragen tijdens een sollicitatiegesprek  is in veel culturen alles behalve vanzelfsprekend terwijl veel werkgevers dat juist waarderen. Hoe kom je dat jong te weten als je ouders je het niet bewust of onbewust leren?

Het laatste wat een tiener wil is buiten de boot vallen en zij doen er dan ook alles aan om zo goed mogelijk te verbergen dat het thuis niet of moeilijk lukt om rond te komen.
Daarom spelen de scholen wat ons betreft de hoofdrol. Daar zit immers (bijna) iedere Rotterdamse tiener een aantal jaren op rij. En zeg nou eens eerlijk.. wie heeft er op dit vlak niet iets te leren?

Ze bedachten een programma waarin theorie samen gaat met vaardigheden, een challenge en persoonlijke begeleiding. Ze hebben heel goed gezien dat het pas echt wat wordt als tieners, scholen, bedrijfsleven en een netwerkpartij die de verhalen van achter de voordeur kent (lees bijv: Goud van Noord) er samen voor gaan.

Hoe het prototype dat ze ontworpen hebben heet? Het is  ‘jij bent goud!’ geworden. Dat zinnetje lenen we graag uit voor dit mooie plan.

Wat als de wethouder voor onderwijs nu eens het voortouw zou nemen en de wethouders voor armoede en werk er bij zou betrekken? Wij zien een pilot wel zitten!

Ik zeg #rotterdammakeithappen

Klik hier om meer te lezen over deze kans om mee te bouwen aan Goud!

Het blijft moeilijk kiezen wat er in de nieuwsbrief mag want er gebeurt zoveel!

Lees het zelf 🙂

Een jaarverslag schrijf je om verschillende redenen. Een van de belangrijkste redenen is dat we graag delen wat ons bezighoudt.

Een heel jaar vangen in een verslag kan dat eigenlijk wel? We hebben een serieuze poging gedaan en waren er wel even stil van. Wat bleek er veel mogelijk dankzij al die mensen van Goud die hun steentje hebben bijgedragen.

Klik hier en lees het zelf!

Wil je ook meedoen? Meebouwen kan bijvoorbeeld door je handen uit de mouwen te steken, maatje te worden, je denkkracht in te zetten of door een donatie te doen.

We horen graag van je.

We zien iedere dag dat we een verschil maken in Rotterdam. Het is dan ook heel fijn dat daar nu een dikke streep onder staat dankzij het onderzoek en de rapportage vanuit de Hogeschool van Rotterdam in opdracht van het Sint Laurensfonds.

klik hier voor de Rapportage integrale aanpak armoede in gezinnen.

Onze kracht zit in het informele en daar zijn we trots op!