Op zoek naar het goud in ieder mens

Lieke van Wilpen, Projectleider Maakgoud

Werken en kunnen blijven werken heeft een positieve invloed op je gezondheid. Naast geld op je bankrekening biedt werk stabiliteit, structuur en zingeving. Wanneer je de ‘sweet spot’ kunt vinden tussen daar waar je passie ligt, waar je goed in bent en daar waar je geld mee kunt verdienen, kun je een groot verschil maken. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving.

Ongeveer een jaar geleden viel bij mij het kwartje. Na jaren in een andere stad gewerkt te hebben, voelde ik een sterk gevoel van heimwee naar Rotterdam. De stad waar ik inmiddels zeven jaar woon en zich het best laat omschrijven als ‘thuis’.

Door mijn betrokkenheid bij Goud van Noord en mijn ondernemerschap in de wijk werd het voor mij duidelijk dat mijn ‘roeping’ ligt bij het in balans brengen van de stad en mijn directe omgeving. Een stad als Rotterdam kent genoeg contrasten en uitdagingen die een grote stad vaak aangaan. Zo ook op het gebied van werk.

Bezuinigingen en minder begeleiding

Voor het tweede jaar op rij ontvangt Rotterdam te weinig geld van het Rijk om bijstandsuitkeringen te kunnen betalen. Vooral de mensen die in de bijstand terecht zijn gekomen en meer hulp nodig hebben dan anderen bij het vinden van een geschikte baan zullen hiervan de lasten ondervinden.

‘We creëren een fijne en veilige werkomgeving waar de innerlijke kracht van de deelnemers centraal staat.’

Lieke van Wilpen

Doordat wettelijk is vastgelegd wanneer je voor een uitkering in aanmerking komt en hoe hoog deze is, valt aan die knoppen niet te draaien. Het resultaat is: meer aandacht naar bijstandsontvangers die de grootste kans op werk hebben, zodat het aantal uitkeringen wordt verlaagd.

Eénderde van de bijstandsontvangers wordt op reactieve wijze geholpen. De vier gesprekken per jaar die zij met deze groep mensen hebben, zullen voorlopig niet meer plaatsvinden.

Maakgoud

Bij Goud van Noord leren we veel mensen kennen die dromen van (weer) een betaalde baan. Niet voor iedereen is dat direct binnen handbereik. Er is begeleiding nodig voor het leren van een taal, het vergroten van zelfvertrouwen, het leren van nieuwe vaardigheden of het opdoen van werkervaring.

Omdat wij geloven in de talenten en ideeën van de mensen van Goud als basis voor een duurzame werkinzetbaarheid is ‘Maakgoud’ ontstaan. Een project binnen Goud van Noord waarbij we mensen met een bijstandsuitkering de kans geven om middels verschillende sociale ondernemingen hun pad naar een betaalde baan te bewandelen. We creëren een fijne en veilige werkomgeving waar hun innerlijke kracht centraal staat.

Ruimte voor leren en proberen
Dit jaar staat de toekomstpotentie van de sociale ondernemingen centraal. We zijn van start gegaan met een eigen productlijn met thee en gaan aan de slag met Kintsugi (het met goud repareren van o.a. gebroken servies), een groenservice voor de wijk en Fietsen van Goud.

Samen met de ‘Goudmakers’ gaan we de meest kansrijke pilots omzetten naar een businesscase. We zijn op zoek naar mensen die willen meedoen aan Maakgoud. Voor wie de stap wil zetten zal goed worden begeleid en mag aansluiten bij het aanbod van onze Goud Academie. Ook voor wie een betaalde baan geen optie (meer) is, is welkom. Voor hen biedt Maakgoud een zinvolle tijdsbesteding.

Terug naar alle berichten