Vraag jezelf eens: waarom doe ik wat ik doe?

Vraag jezelf eens: waarom doe ik wat ik doe?
Pieter Wilson, Trainer Goud Academie

Mijn vingertoppen rusten op de toetsen van het toetsenbord, terwijl ik nadenk over een belangrijke vraag. Waarom doe ik wat ik doe? Wat is de betekenis ervan?

De toetsen onder mijn vingertoppen zijn van kunststof. Ze zijn waardevol, omdat ze onderdeel zijn van een groter geheel: mijn toetsenbord. Zonder hen zou het toetsenbord niet bruikbaar zijn.

Een hoger doel

Alles om mij heen lijkt een hoger doel te dienen. De tafel biedt mijn laptop een plek, en de tafelpoten ondersteunen de tafel. Alleen ik, als enige in deze kamer, kan denken dat ik voor mezelf kies, dat ik voor mezelf werk en leef. Daar word ik soms zelfs voor geprezen: ‘Goed dat je voor jezelf kiest’, hoor ik weleens. De vraag is niet: kies ik voor mezelf, maar meer: kies ik het goede?

‘Mijn twijfel heeft me gebracht waar ik nu ben.’

Pieter Wilson

Ik stel me voor dat de toetsen met elkaar in gesprek gaan. Sommige willen voor zichzelf kiezen en zijn het zat om vast te zitten op dezelfde plek. Ik hoop dat een wijzere toets, misschien de W, hen wijst op hun belang en unieke positie. Hun rol is om klaar te staan totdat mijn vingers ze gebruiken. 

Ik heb meer keuzes en mogelijke rollen dan de toetsen. Terwijl de toetsen vast op hun plek zitten, volg ik een pad dat ik kan veranderen. Soms twijfel ik over mijn rol en mijn pad. Gelukkig maar, anders zou ik niet kunnen groeien en zou ik nog vastzitten in mijn eerste baantje. Deze twijfel heeft me gebracht waar ik nu ben.

Het juiste pad

De vraag die steeds blijft: Hoe kan ik de samenleving en mijn gezin dienen? Als ik die vraag helder heb, weet ik dat ik op het juiste pad ben.

Geluk en voldoening komen om de hoek kijken wanneer we een hoger doel dienen dan onszelf. Ze zijn geen doel op zich, maar richtingaanwijzers die bevestigen dat we op het goede pad zijn.

Terug naar alle berichten