Welke droom wil jij waarmaken?

Cynthia Meevis, Projectleider en trainer Goud Academie

Waar denk jij aan als ik je vraag: Welke droom zou jij graag willen verwezenlijken? Waarschijnlijk gaan er gedachten door je hoofd als; ik zou graag op wereldreis willen, een grote villa of ik zou de directeur van mijn favoriete voetbalclub willen zijn.

Sinds een paar maanden ben ik betrokken bij Goud van Noord. Een warme plek in Rotterdam Noord waar elke dag hard gewerkt wordt om dromen te verwezenlijken. Nee, hier worden geen villa’s gebouwd of wereldreizen geboekt. De mensen die hier binnenkomen, hebben grote dromen. Maar deze bestaan vaak uit; ik wil elke dag een gezonde maaltijd voor mijn gezin kunnen maken. Of; ik zou graag al mijn rekeningen kunnen betalen, met het inkomen van een baan die mij voldoening geeft.

Los je armoede op door erover te lezen?

Deze prachtige mensen van goud worden helaas door de maatschappij bestempeld als ‘kansarm’. Door de overheid, de gemeente, een potentiële werkgever. Ik schrik ervan hoe dat op zoveel plekken ingebakken zit in onze samenleving.

In Nederland leeft een aanzienlijk deel van de bevolking onder de armoedegrens. Dit betekent niet alleen een gebrek aan financiële middelen, maar het heeft ook grote gevolgen voor de gezondheid van individuen en gemeenschappen. Van voedselonzekerheid tot beperkte toegang tot medische zorg; armoede manifesteert zich op vele manieren en heeft een directe invloed op de gezondheid van mensen.

In een onderzoek dat dit jaar werd gepubliceerd, bleek dat de bevolking die een bovengemiddeld inkomen heeft, het moeilijk vindt te begrijpen wat armoede precies inhoudt. De eerste reactie: we gaan er boeken over lezen.

Mooi om wat bewustwording te krijgen, maar lossen we daar echt iets mee op? Wat zou je wel kunnen doen? Vrijwilligerswerk! Loop eens mee met een organisatie die zich hier voor inzet, bijvoorbeeld.

‘Juist wanneer je je bewust bent dat er
een schaduw ís, ligt daar een kans voor verandering.’

Cynthia Meevis
De Goud Academie

Bij Goud van Noord gaan we nog een stapje verder. Niet alleen is er een warme huiskamer, worden mensen met elkaar in contact gebracht, en koken we samen. We starten nu ook een Academie: een leerplaats voor mensen van Goud, die zo op een veilige manier kunnen werken aan het verwezenlijken van hun droom.

Welke kwaliteiten zijn er in huis en aan welke vaardigheden kan gewerkt worden? Zo helpen we met sollicitatieskills en gespreksvoering, maar ook op het gebied van leefstijl zijn er mooie programma’s.

We focussen niet alleen op de dromen van volwassenen, maar ook op onze toekomst: kinderen. Met fonkelende sterrenroutes kunnen kinderen ontdekken waar hun talenten liggen.

Ook hebben we speciale, op maat gemaakte programma’s voor bedrijven en organisaties. Onze academie draait niet alleen op medewerkers, maar juist ook op vrijwilligers. Inspirerend om deze samensmelting van dichtbij te mogen meemaken.

Mijn droom

Rotterdam, een prachtige stad van diversiteit en dynamiek, maar ook een stad waar armoede een schaduw werpt op het potentieel van haar inwoners. Maar juist wanneer je je bewust bent dat er een schaduw ís, ligt daar een kans voor verandering.

Goud van Noord zet zich elke dag in om iedereen in het volle licht te zetten. En dat brengt me bij de droom die ik graag zou willen verwezelijken: een inclusief en gelijke samenleving.

Welke droom wil jij graag waarmaken? En wat wordt vandaag jouw eerste stap?

Terug naar alle berichten