Donkere wolken

Donkere wolken

Heftig om te zien wat we om ons heen zien gebeuren. Supermarkten met lege schappen, stijgende aantallen mensen die ziek zijn en overlijden, strengere maatregelen, tekorten bij de Voedselbank en kinderen die hele dagen thuis zitten.

De afgelopen week stond in het teken van veel telefoongesprekken en appjes met de mensen van Goud, het wijkteam, onze vrijwilligers, partners in de wijk, collega’s, kerken en fondsen. Wat was er veel om over na te denken. Een situatie zoals we die nog niet kenden. Dat vraagt om korte lijnen, flexibiliteit en grote oren en ogen.

Goed luisteren en kijken naar wat nodig is en dan zo goed mogelijk proberen bij te springen. We onderhielden nauwe contacten met het wijkteam en de Voedselbank. Door de schaarste bij de Voedselbank kwamen veel mensen van een koude kermis thuis. Er was simpelweg niet meer uit te delen nu de supermarkten moeite hebben om de schappen gevuld te krijgen.

Gezinnen die minder in het oog springen en die normaal gesproken het hoofd net boven water kunnen houden hebben het nu extra zwaar. De keuze in de winkels is beperkt en de voordelige keuze is er vaak niet meer. We krijgen signalen van ouders die moeite hebben om babyvoeding en luiers te kopen.

Dan zijn er de gezinnen waar de spanning oploopt doordat de kinderen hele dagen thuis zijn en de begeleiding die ze kregen nu niet mogelijk is. Onze jeugdwerker heeft een clubprogramma gedeeld met de ouders om wat afleiding te bieden en in de komende week zal het gedoneerde speelgoed dat we op zolder bewaard hebben verdeeld worden in de wijk onder gezinnen die het goed kunnen gebruiken.

Ouders die onmacht voelen omdat ze hun kinderen niet kunnen helpen met het schoolwerk dat nu thuis gedaan moet worden. We zijn op zoek naar mensen die kinderen (online) willen helpen met hun huiswerk. Zo komen ze tóch vooruit.

Ouderen zijn kwetsbaar en daardoor veel alleen in deze dagen. We proberen telefonisch contact met hen te onderhouden. We zijn sinds afgelopen maandag dagelijks per telefoon bereikbaar. Het vaste nummer is doorgeschakeld naar onze buurtpastor. Zo kunnen mensen doorlopend bij ons terecht wanneer nodig.

Fantastisch dat het Laurensfonds en Kansfonds bereid zijn om extra middelen in te zetten en dat er acties gestart worden om mensen te ondersteunen met supermarktbonnen. Zo wordt de pijn verzacht en kan gewerkt worden aan een aanpak voor de lange(re) termijn.

Wat mooi dat we de ruimte krijgen van fondsen om, anders dan in onze projectplannen beschreven staat, er te zijn voor de mensen in de wijk.

We hadden het in de afgelopen week zeker niet minder druk dan anders, maar gaan wel met een goed gevoel slapen want wat is het mooi om te zien hoeveel mensen bereid zijn om te helpen en een stap extra te zetten voor de ander. Ja, het zijn donkere wolken, maar met een gouden randje.

Terug naar alle berichten