Nieuwe generatie, nieuwe kansen?!

Nieuwe generatie, nieuwe kansen?!

Wat is ‘intergenerationele armoede’ toch een rottige term. Het klinkt als ‘is niks, wordt niks’ terwijl armoede echt niet in je genen zit. Tegelijk kunnen we moeilijk ontkennen dat het uitmaakt achter welke voordeur je opgroeit.

Wij van Goud zijn nogal dol op mensen met ideeën. Neem nou Ilse Kersing en Sinyee LamLam, studenten creative marketing.

Ze kloppen aan met de vraag of we in gesprek wilden rond het wicked problem van hun keuze: kinderarmoede. Natuurlijk willen we dat.

Deze jonge vrouwen hebben hun zaakjes duidelijk op orde want ze hadden alvast geconstateerd dat er in Rotterdam veel meer gebeurt voor kinderen dan voor tieners. Precies daarom besluiten ze te focussen op de tieners van 15 t/m 18 jaar.

We ontmoeten met regelmaat ouders die zich heel goed realiseren dat het hen onvoldoende lukt om hun kinderen te begeleiden bij hun school(werk) of het zoeken van een passende opleiding en baan. Vaak spelen taal en cultuur een belangrijke rol.

Niet zo lang geleden was er een workshop bij Goud waarbij iemand opmerkte ‘Ik wist niet dat het zo belangrijk is om oogcontact te maken.’ En ook het stellen van vragen tijdens een sollicitatiegesprek  is in veel culturen alles behalve vanzelfsprekend terwijl veel werkgevers dat juist waarderen. Hoe kom je dat jong te weten als je ouders je het niet bewust of onbewust leren?

Het laatste wat een tiener wil is buiten de boot vallen en zij doen er dan ook alles aan om zo goed mogelijk te verbergen dat het thuis niet of moeilijk lukt om rond te komen.
Daarom spelen de scholen wat ons betreft de hoofdrol. Daar zit immers (bijna) iedere Rotterdamse tiener een aantal jaren op rij. En zeg nou eens eerlijk.. wie heeft er op dit vlak niet iets te leren?

Ze bedachten een programma waarin theorie samen gaat met vaardigheden, een challenge en persoonlijke begeleiding. Ze hebben heel goed gezien dat het pas echt wat wordt als tieners, scholen, bedrijfsleven en een netwerkpartij die de verhalen van achter de voordeur kent (lees bijv: Goud van Noord) er samen voor gaan.

Hoe het prototype dat ze ontworpen hebben heet? Het is  ‘jij bent goud!’ geworden. Dat zinnetje lenen we graag uit voor dit mooie plan.

Wat als de wethouder voor onderwijs nu eens het voortouw zou nemen en de wethouders voor armoede en werk er bij zou betrekken? Wij zien een pilot wel zitten!

Ik zeg #rotterdammakeithappen

Terug naar alle berichten